Säästäminen ja sijoittaminen 2022

Säästäminen ja sijoittaminen on jokaiselle ihmiselle tärkeää. Säästämisen tulisi kuulua kaikkien normaaleihin rutiineihin. Kuten vuodet 2020-21 ovat osoittaneet, mitä vain voi tapahtua - jos et ole varautunut äkillisiin elämänmuutoksiin, voi lopputulos olla karmaiseva. Viimeisen 1,5 vuoden aikana suomalaiset eivät olleet varautuneet pandemiaan - tai, kuka sitä olisi nyt voinut ennustaa.


✔️Säästäminen ja sijoittaminen asuntoihin

✔️Tuotto keskimäärin 11,31%

✔️Asuntoja Suomesta

✔️Osakkeet, rahastot sekä ETF

✔️Yli 200 000 asiakasta Suomesta

✔️Alhainen kulurakenne

✔️Sijoita lainoihin

✔️Vuosituotto keskimäärin 3-8%

✔️Hyvää ja tasaista korkoa lainoista

✔️Säästäminen ja sijoittaminen lainoihin

✔️Vuosituotto jopa 3,6%

✔️Korkea hajautus sekä likviditeetti


Oli niin tai näin, säästöjen puuttuminen ajoi sadat tuhannet suomalaiset ahdinkoon. Luottotiedot menivät ja asunnot menivät alta. Mitä olisi käynyt, jos säästössä olisi ollut rahaa? Jossittelu ei enää auta, mutta tulevaisuuteen voimme vaikuttaa. Nyt on viimeistään oikea aika alkaa säästämään ja sijoittamaan - varaudu seuraavaan maailmanlaajuiseen pandemiaan jo nyt.

Säästäminen ja sijoittaminen -artikkelissa käydään lävitse muun muassa:

 • ☑️ Säästämisen ja sijoittamisen perusmalli, jonka jokainen pystyy sisäistämään.
 • ☑️ Parhaat sijoituskohteet - rahastot, osakkeet, asuntosijoittaminen ja kryptovaluutat.
 • ☑️ Sijoittamisen aloittaminen, millaisella pääomalla pääsee alkuun?
 • ☑️ Sekä monia muita tärkeitä asioita, koskien mm. verotusta ja tuotto-odotusta.

Säästäminen ja sijoittaminen perusfilosofia

Käydään ensimmäisenä lävitse säästämisen perusmalli. Mallin ideana on, että jokaisella ihmisellä tulee olla säästötilillä 3kk palkkaa vastaava summa. Näin lyhytaikaiset vastoinkäymiset eivät vaikuta elämään taloudellisella tasolla.

Sen jälkeen kuusittain on hyvä siirtää osakkeisiin tai rahastoihin 10% nettotuloista. Kuukausisäästäminen tulee tehdä automaattiseksi, eli palkkapäivänä rahat liikkuvat automaattisesti. Näin sinulla on a) aina säästössä rahaa ja b) saat lisää rahaa korkoa korolle -efektin avulla.

☑️Esimerkki: Nettotulosi ovat 2000€ kuukaudessa. Sinun tulee ensin säästää säästötilille 6000 euroa - säästöihin kosketaan vain, jos elämässä tulee pahoja tilanteita. Näitä tilanteita on mm. lomautus, avioero, auton hajoaminen jne. Sen jälkeen osakkeisiin tai rahastoihin tulisi säästää 200€/kk, ja näihin varoihin ei kosketa. Niiden kuuluu kasvaa kymmeniä vuosia, jotta voit elää vapaammin kun ikää kertyy.

Haluatko tietää lisää? Lue blogiamme - siellä on tietoa lainoista, säästämisestä sekä rahoitusalasta ylipäätänsä.

Mihin kannattaa säästää 2022?

Lähdetään liikkeelle siitä, että säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aina. Karkeasti sillä ei ole mitään merkitystä, minne joka kuukausi säästät. Rahastot, säästötili, osakkeet, asuntosijoittaminen, kryptovaluutat - onhan näitä. Jos et ole koskaan säästänyt säännöllisesti, kannattaa liikkeelle lähteä sieltä mistä aita on matalin. Eli säästötilin sekä rahastojen kautta.

Kun saat rutiinin kiinteän summan säästämisestä kuukausittain, voit laajentaa katsetta. Osakkeet mahdollistamat suuremmat tuotot. Asuntosijoittaminen vaatii pääomaa sekä usein myös velkavipua - mutta nämäkin vaihtoehdot ovat pitkällä aikavälillä erinomaisia. Tärkeintä on saada homma rullaamaan, ilman sen suurempia kikkailuja. Yksi varma tapa aloittaa säästäminen ja sijoittaminen on Nordnetin tarjoama ETF-rahasto. Tuotto on hyvä, ja sinne voi säästää kuukausittain.

Pääomatulojen verotus 2022

Pääomatulot Suomessa on veronalaista tuloa. Säästämisen ja sijoittamisen tuotot ovat pääomatuloja, eli niitä ei yleensä veroteta ansiotulojen perusteella. Jos esimerkiksi saat pienen määrän vuokratuloja, voidaan niiden verotus hoitaa ansiotulojen mukaan. Muilta osin pääomatulosta maksettava vero on erikseen.

Pääomatulovero raja on seuraava:

 • Alle 30 000 euroon = 30% vero
 • Yli 30 000 euroa = 34% vero

Se on niin yksinkertaista. Pääomavero Suomi on korkea, eikä siitä jousteta. Monesti on kyllä keskusteltu, että veroprosentin tulisi olla joustavampi - tästä olemme samaa mieltä.

Otetaan vielä esimerkki, kuinka pääomatulot verotuksessa menevät. Ostat osakkeita 10 000€ arvosta, ja myyt ne 15 000€ hintaan = voittoa on täten 5000€. Tuo voitto-osuus on verotettavaa tuloa, josta peritään 30%. Pääomaveron määrä on täten 1500€ (5000€ x 0,30).

Rahastot vai osakkeet?

Rahastot vs osakkeet herättävät keskustelua vuodesta toiseen. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, ja kerromme niistä tässä artikkelissa.

Jos puhutaan suuressa kuvassa, on rahastot ja osakkeet helppoa erotella toisistaan. Jos haluat suurta tuottoa isommalla riskillä, valitse osakkeet. Jos haluat tuottoa maltillisemmalla riskillä, valitse rahastot. Näin asian voi esittää rautalankamallina - toki tulee huomioida yksittäiset tekijät, joista kerromme kohta lisää. 

Parhaat rahastot aloittelijalle

Lähdetään liikkeelle siitä, miten ostaa rahastoja. Se onnistuu omasta pankista, tai esimerkiksi Nordnetin kautta. Käymme nyt lävitse, kuinka se onnistuu jälkimmäisestä. Ensimmäisenä sinun tulee luoda asiakkuus NordNetille - se tehdään pankkitunnusten avulla. Luonnollisesti sopimukset ja ehdot tulee allekirjoittaa sähköisesti. Sen jälkeen siirrä rahaa Nordnettiin, ja osta rahastoja. Se on näin helppoa.

Rahastot ETF ovat Nordnetin suosituin vaihtoehto. Nämä rahastot tarjoavat jopa 5-6% vuosittaisen tuoton, mutta ne ovat turvallisia. Automaattinen kuukausisäästäminen myös onnistuu. Kannattaa myös tutustua osakerahastoihin sekä yhdistelmärahastoihin. Tarjontaa on todella paljon. Alkuun pääsee pienellä kuukausisummalla, esimerkiksi 50€ / kk. 

Rahastot hajauttaminen lisää turvallisuutta entisestään. Voit laittaa ETF-rahastoon 100€/kk, ja matalan riskin rahastoihin 50€/kk. Näin se homma toimii ehkä aloittelijalle parhaiten.

Erilaiset rahastot aloittelijalle

Rahastot riskit painottuvat yleensä osakerahastoihin. Tosin rahastot tuotto voi olla muhkea, 6-10% vuosittaisella tasolla. Osakerahastot eivät ole tarkoitettu 1-2 vuoden mittaiseen sijoittamiseen - aikaa kannattaa varata vähintään 5 vuotta.

Näin arvon muutokset eivät vaikuta negatiivisesti tuottoihin. Meidän mielestämme oman pään sisäisen rahastot keskustelu kannattaa aloittaa osakerahastoista!

Rahastosäästäminen matalalla riskillä ja hyvällä tuotolla on mahdollista yhdistelmärahastojen kautta. Tuotto-odotus on 2-5% välissä, eikä suuria riskejä yleensä ole. Rahastot tuotto-odotus on tässä tilanteessa laskettu 2-5 vuoden aikaikkunalla. Mistä löytää parhaat yhdistelmä rahastot tänään? Ne löytyy Nordnetistä.

Rahastot joihin kannattaa sijoittaa voivat myös olla matalan riskin rahastoja. Näissä tuotto-odotus on 0,5-2% paikkeilla. Kyseessä on hyvä sijoitusrahasto, jos aikaa käytetään 0-2 vuotta.

Osakkeet mihin kannattaa sijoittaa

Osakkeet kokemuksia löytyy netistä vaikka millä mitalla. Osa suosii ulkomaisia "arpalippuja", jotka voivat hyvällä tuurilla nousta hurjiin lukemiin. Yksi suomalaisten suosima arpalippu on Norwegian Air Shuttle - kyllä, samainen yritys on ollut konkurssin partaalla jo pitkään. Jos se nousee samoihin lukemiin kuin ennen (yli 1000€ /osake), on arpajaisista tullut voitto.

Suosittelemme kuitenkin pysymään tutussa ja turvallisessa, etenkin alussa. Osakkeet hajauttaminen on myös tärkeää, joka lisää sijoitusten turvallisuutta.

Tässä suomalaisten TOP 10 osakkeet (linkit: Kauppalehti.fi):

 1. Nordea Bank Abp
 2. Nokian Renkaat Oyj
 3. Fortum Oyj
 4. Elisa Oyj
 5. UPM-Kymmene Oyj
 6. Wärtsilä Oyj
 7. Neste Oyj
 8. Outokumpu Oyj
 9. Metso Outotec Oyj
 10. Kone Oyj

Parhaat osakkeet osinkotuotto mielessä ovat pääasiassa edellä mainittuja. Esimerkiksi Nokian Renkaat Oyj:n osakkeet tuotto on tällä hetkellä 1,9%. Metso Outotec Oyj:llä osinkoja maksetaan puolestaan 1,2% ja niin edelleen. Jos mietit mitkä osakkeet 1000 eurolla kannattaa hankkia, on edellä mainitussa listassa turvallisia vaihtoehtoja. 

Asuntosijoittaminen ABC

Asuntosijoittaminen nuorena kannattaa aina. Mitä nuorempana sen aloittaa, sitä nuorempana sijoitusasunto on täysin velaton. Jos asuntolainaa omaan asuntoon saa 18 vuotiaana, se kannattaa tehdä - asunnon voi myöhemmin laittaa vuokralle, sijoituskäyttöön. Asuntosijoittaminen hyvät puolet ovat siinä, että se on varma valinta. Jos ostat asunto-osakkeen hyvältä alueelta, on riskit todella pienet.

Asuntosijoittaminen lainarahalla on yleistä. Velkavivulla saadaan hankittua useita sijoitusasuntoja, ja lainanlyhennyksen "maksaa" vuokralainen. Näin homma pyörii. Ongelma voi kuitenkin tulla pankin myöntämän lainan suhteen - jossain kohtaa raja tulee vastaan. Tästä linkistä voit lukea lisää aiheesta, opinnäytetyön muodossa.

Asuntosijoittaminen ilman pääomaa ei täysin onnistu, sillä omarahoitus tai ulkopuolinen vakuus tarvitaan. Pankki saa lain mukaan rahoittaa 90% asunnon hankintahinnasta.

Millainen on paras sijoitusasunto? Asunto kannattaa valita hyvältä alueelta, mielellään Pääkaupunkiseudulta, Turusta, Tampereelta tai Jyväskylästä. Opiskelijakaupungit ovat hyvä valinta. Yksiö on aina parempi vaihtoehto, kuin suuremmat asunnot. Jos ostat uuden tai uudehkon sijoitusasunnon, ei remontteja ole näköpiirissä.

Asuntosijoittaminen verotus menee aikaisemmin kertomamme mallin perusteella. Alle 30 000 euroa vuodessa verotetaan 30%, ja siitä yli 34%. 

Kryptovaluutat vetoavat kansaan

Kryptovaluutan ostaminen on vuonna 2022 helppoa. Ensimmäisen krypton saa ostettua alle tunnissa, eli se ei ole vaikeaa. Jokainen voi itse valita, haluaako käyttää kansainvälistä vai suomalaista palvelua. Esimerkiksi Coinmotion kryptovaluutat ovat suosittu vaihtoehto, koska kyseinen palvelu on 100% kotimainen - sitä valvoo Finanssivalvonta.

Näin ostat kryptovaluuttoja:

 1. Avaa kryptovaluutta-lomapakko: Jos avaat lompakon Coinmotioniin, onnistuu se kotimaisilla pankkitunnuksilla. Tilin avaamisen yhteydessä täytetään lakisääteiset KYC ja PEP -kysymykset. Aikaa menee 10-20 minuuttia, ei ole vaikea toimenpide.
 2. Siirrä lompakkoon rahaa: Seuraavaksi siirrä krypto-lompakkoon haluamasi määrä rahaa. Siirron voi tehdä suoraan verkkopankista. Rahat siirtyvät yleensä heti, joskus aikaa menee 1-2 päivää riippuen pankista.
 3. Osta virtuaalivaluuttaa: Nyt voit ostaa kryptovaluuttoja. Coinmotionissa on kymmenkunta sijoituskohdetta. Kansainvälisissä palveluissa on satoja, joskus jopa tuhansia virtuaalivaluuttoja. Jos haluat ostaa esimerkiksi Bitcoinia, voit hankkia sitä millä summalla haluat - eli yhtä kolikkoa ei tarvitse ostaa. Osta vaikka 100€ arvosta.

Parhaat kryptovaluutat ovat Bitcoin, Ethereum sekä Litecoin. Kaikki kryptovaluutat eivät ole hyviä, minkä takia kotimaisen palvelun käyttäminen on hyvä valinta. Coinmotionissa on vain suosituimmat virtuaalivaluutat. Kryptovaluutan myyminen onnistuu palvelussa parilla napin painalluksella. Maksusta peritään pieni prosentuaalinen komissio.


Bitcoin hinta on noussut hurjasti viimeisen vuoden aikana. Yhden kolikon hinta on ylittänyt ennätyksellisen 60 000 dollaria. Reilu vuosi sitten kolikon arvo oli alle 10 000 euroa. Kymmenen vuotta sitten arvo oli pari senttiä. Bitcoin kurssi on noussut paljon, eikä sen lakipistettä voi ennustaa - jotkut gurut ovat povanneet kolikon nousevan yli 300 000 dollariin.

Onko Bitcoin avain vapauteen? Se oli muutamia vuosia sitten. Nyt yhden kolikon hinta on uuden auton hintainen - äkkirikastumista tuskin enää tulee. Bitcoin kokemuksia on jokaiseen lähtöön, mutta ruusuista rikkauksiin tarinat ovat jo tämän virtuaalivaluutan osalta nähty. 

Ethereum kurssi on vuonna 2021 käynyt ennätyslukemissa, yli 5000 dollarin kappalehinnalla. Ethereum hinta oli vielä vuosi sitten 400 euron tietämillä, eli arvo on kymmenkertaistunut lyhyen ajan sisällä. 

Ethereum kokemuksia meillä on paljon. Saimme kolikosta kovat tuotot. Hyvä puoli on siinä, että yhden kolikon hinta on vielä kohtuullinen. Vaikka puhutaan 3000 - 4000 eurosta, voi tavallinen kuolevainen Ethereumia ostaa. Jos arvo nousee Bitcoinin lukemiin, on mahdollisuus rikastua - vaikka epätodennäköistä se on. 

Litecoin kurssi on pitkään pyörinyt 100-200 euron välissä. Kyseessä on tunnettu virtuaalivaluutta, mutta Litecoin hinta ei ole lähtenyt nousuun. Tämä on hyvä valinta, koska lähes kaikki pystyvät ostamaan vähintäänkin yhden kolikon. Litecoin kokemuksia kannattaa myös lukea - ammattilaiset ovat arvioineet, että kolikon hinta voi ylittää 10 000 euroa seuraavan 5 vuoden sisällä.

Säästäminen pankki vs Nordnet

Kuten olemme jo pariin otteeseen todenneet, Nordnet pesee kotimaiset pankit mennen tullen. Pankeissa on todella korkeat kulurakenteet. Pankkien myyntimiehet yrittävät vain saada hyvät komissiot ja myynnit täyteen - kannattaa olla aika skeptinen.

Nordnetissä on vain hyviä tuotteita tarjolla, ilman suuria kuluja. Voit tutustua sivuston tarjontaan täysin ilmaiseksi, ilman myyntimiesten painostamista. 

Nordnet on suosituin paikka sijoittaa vuonna 2022. Palvelun etuus on monipuolinen tarjonta, sekä markkinoiden alhaisin kulurakenne,

Miksi säästäminen kannattaa

Jokaisen tulisi pistää rahaa kuukausittain sivuun. Viimeiset pari vuotta ovat osoittaneet, että koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu - kuka olisi osannut ennustaa kaiken vuosien 2021 ja 2022 väliset tapahtumat? Emme me ainakaan.

Vaikka et uskoisi tulevaisuuden ongelmiin, voit haluta toteuttaa haaveitasi. Säästäminen autoon tai säästäminen lomaa varten näin esimerkkinä. Säästö kuukaudessa ei tarvitse olla kuin 100 euroa, niin olet vuodessa 1200€ sivuun. Tähän päälle vielä korkoa korolle, niin summa vain nousee. Vain 10 vuodessa summa on helposti yli 15 000 euroa. Vain 100€/kk säästämisellä.

Yleisiä syitä aloittaa säästäminen ja sijoittaminen:

 • Säästäminen asuntoon, joko omaan käyttöön tai sijoitusasunnoksi.
 • Lapselle säästäminen ja sijoittaminen, eli turvataan oman jälkikasvun tulevaisuus.
 • Säästäminen äitiyslomaa varten - tähän Nordnetin ETF rahasto on hyvä keino.
 • Ensiasuntoon säästäminen ja sijoittaminen, joko ASP-tilin kautta tai rahastot ja osakkeet.

Säästäminen ja sijoittaminen pienellä pääomalla

Sijoittaminen eläkettä varten kannattaa aloittaa nuorena. Pelkästään sijoittaminen 200 euroa kuussa tuo 40 vuodessa 96 000€ säästön - tähän vielä tuotot päälle, niin puhutaan reilusti yli 100 000 euron potista. Sijoittaminen 100€/kk tuo pitkässä juoksussa myös turvaa tulevaisuuteen.

Pieni sijoitus joka kuukausi tekee pitkällä aikavälillä paljon. Sijoittaminen pienillä summilla kannattaa keskittää osakkeisiin sekä ETF ja osakerahastoihin. Vuosittain tuottoa voi tulla 6% verran, eli korkoa korolle pyörii upeasti. Sijoittaminen nopea tuotto ei ole pitkässä juoksussa kovinkaan järkevää - ehkä kryptovaluutat ovat tähän paras vaihtoehto.  

Näin pääset alkuun säästämisessä:

 1. Mikä on alkupääomasi? Ensimmäisenä tulee miettiä. kuinka paljon pystyy kuukaudessa säästämään - normaali elämä ei saa kärsiä. Alussa mainitsimme, että 10% tuloista on hyvä lähteä liikenteeseen. Tämä tarkoittaa 2000€ tuloissa 200 euroa kuukaudessa. Jos kuluja on vähän, voi summa olla suurempi - ja toisinpäin.

 2. Suosi kuukausisäästämistä! Kuukausisäästäminen kannattaa, koska se pienentää riskiä. Rahastojen ja osakkeiden arvot vaihtelevat, ja kuukausittainen säästäminen takaa aina parhaat hinnat. Välillä ostat kalliilla ja välillä edullisesti - lopputulos on aina paras vaihtoehto.
 3. Maltti on valttia! Jos haluat saada paljon ja heti, on riskit todella suuria. Paras tilanne olisi, että et koske sijoituksiisi 10-20 vuoteen laisinkaan. Et edes katso niitä. Säästät vain joka kuukausi haluamasi summan, ja nautit tuotoista pitkän ajan kuluttua.

Säästäminen ja sijoittaminen kokemuksia 2022

Säästämisen voi aloittaa helposti vaikka säästötilille tai kakkostilille. Laita jemmaan 3kk palkkaa vastaava summa. Sen jälkeen lähde hakemaan tuottoa rahoillesi. Kuukausisäästäminen ja sijoittaminen Nordnetin rahastoihin tai oman pankin tarjontaan on helppo vaihtoehto. Laita joka kuukausi automaattisesti sivuun vähintään 10% palkastasi, jos se on mahdollista.

Suosi pitkäkestoista säästämistä, jolla turvaat tulevaisuuttasi. "Arpalippujen" ostamisessa on suuria riskejä. Tällä tarkoitamme suurella summalla halvan ostamista - jos arvo tulisi nyt tekemään Nokiat tai Bitcoinit. Sitäkin voi tehdä, mutta vain muutamilla kympeillä. Suosi tunnettuja osakkeita, jotka pysyvät vuodesta toiseen korkealla tasolla - kuten Konecranes.

Nyt on viimeistään oikea aika alkaa säästämään. Aloita pienillä summilla joka kuukausi, ja nosta määrää kun oma kokemus karttuu. 

Usein Kysytyt Kysymykset

>Mitä kautta sijoittaa?

Säästäminen ja sijoittaminen onnistuu monestakin eri paikasta. Oma pankki lienee kaikkein tunnetuin tapa aloittaa säästäminen. Pankkien huono puoli on korkeat kulurakenteet sekä "huonot" sijoitustuotteet. Tämän takia me suosimme Nordnet -sivustoa kaikille suomalaisille.

>Mihin kannattaa sijoittaa?

Sijoituskohteen valitseminen riippuu omasta kokemuksesta, sekä millaista tuottoa haluaa. Rahastot ovat helppo ja suhteellisen turvallinen tapa säästää kuukausittain tietty summa - esimerkiksi 100€/kk. Osakkeet mahdollistavat korkeamman tuoton sekä osinkoja, mutta riskit ovat suuremmat.


>Paljonko kannattaa säästää ja sijoittaa?

Meidän mielestämme KAIKKI on plussaa. Esimerkiksi 100€ tai 200€/kk on oikeasti hyvä summa säästämiselle. Jos alkuun saa vielä suuremman kertasijoituksen (>1000€), on tilanne todella hyvä. Kun tätä jatkaa toistaa PITKÄÄN, tulos näkyy. Säästäminen ja sijoittaminen ei katso alkupääomaa, vaan pitkäjänteinen tekeminen palkitaan aina.


>Mitkä on parhaat osakkeet 2022?

Suomalaisten suosimia osakkeita on mm. Konecranes Oyj, Talenom Oyj, Nokian Renkaat Oyj, Marimekko Oyj sekä Metsä Board Oyj. Monesti säästäminen ja sijoittaminen aloitetaan juurikin näistä osakkeista.


>Paljonko osakkeiden tuotto voi olla?

Osakkeiden tuotto voi olla mitä vain, jopa 100% tai 500% vuodessa. Jos mietitään ns. tuttuja ja turvallisia osakkeita, pyörii tuotot 1-10% välimaastossa.


>Mitkä on parhaat rahastot 2022?

Se riippuu, kuinka pitkään aiot sijoittaa. Jos haluat varmistaa itselle hyvän summan eläkkeen lisäksi, on osakepainotteinen rahasto paras. Pitkällä aikavälillä tuotto on kova, ja arvonmuutokset eivät vaikuta pitkässä juoksussa. Jos aiot säästää vain 1-2 vuotta, kannattaa suosia yhdistelmärahastoja.


>Paljonko rahasto tuotto yleensä on?

Osakepainotteisissa rahastoissa ja ETF rahastoissa tuotto voi olla vuosittain 6% tietämillä. Yhdistelmärahastoissa ja matalan riskin rahastoissa tuotto pyörii 1-3% välimaastossa.


>Onko rahastoissa suuria riskejä?

Kaikessa sijoittamisessa on riskejä. Rahastoissa riskit ovat vain pienimmät. Jos yksi tai kaksi yritystä menee konkurssiin, ei se vaikuta rahastoihin dramaattisesti - näin et häviä kaikkia sijoituksia. Jos sama tapahtuu osakkeiden kohdalla, häviät kaiken.


>Mitä muita tapoja on säästää ja sijoittaa?

Muita tapoja sijoittaa on mm. asuntosijoittaminen ja kryptovaluutat. Näistä ensimmäinen on turvallisempi vaihtoehto - etenkin Pääkaupunkiseudulla.


>Tuleeko tuotoista maksaa veroja?

Kyllä tulee. Suomessa pääomatulot ovat veronalaista tuloa. Verotus on 30% aina 30 000 euroon asti, ja 34% yli 30 000€ pääomatuloissa.


>Kumpi on parempi, oma pankki vai NordNet?

Ehdottomasti Nordnet. Palvelussa on kuukausisäästämistä, rahastoja, osakkeita sekä paljon muuta. Kulurakenne on paljon alhaisempi, kuin kotimaisissa pankeissa.

"Olen Vakuudetonta.fi -sivuston omistaja, kavereiden kesken VP. Toivottavasti tästä säästäminen ja sijoittaminen 2022 -artikkelista oli hyötyä sinulle. Säästäminen on tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin,"


Veli-Pekka Varis

Owner / CEO

vp@vakuudetonta.fi