Kevytyrittäjyys vertailu 2022

03.03.2021

Kevytyrittäjyys vertailu 2022 -artikkeli on ilmainen opas kaikille suomalaisille. Tulet saamaan tietoa kevytyrittäjyydestä, sekä suosituimmista palveluista sen harjoittamiseen. 

Avaamme ensimmäisenä termin "kevytyrittäjyys". Se on monelle tuntematon käsite, tai vähintäänkin kysymyksiä herättävä aihealue. Sen jälkeen vertailemme neljää (4) suurinta kevytyrittäjä palvelua, jotka suomalaiset ovat todenneet toimiviksi. Lopussa on meidän omia kevytyrittäjyys kokemuksia 2022. Niitä meillä riittää, koska allekirjoittanut (Jenna) on käyttänyt yli vuoden laskutuspalvelua.

Kevytyrittäjyys vertailu -artikkelin aiheena muun muassa:

 • Mitä on kevytyrittäjyys?
 • Kevytyrittäjyys vs. toiminimi
 • Kevytyrittäjä verotus, työttömyysturva sekä ALV
 • Kevytyrittäjyyden hyvät ja huonot puolet
 • Kevytyrittäjyys vertailu (Ukko.fi, Free, OP ja Eezy)

Mitä on kevytyrittäjyys?

Moni varmasti miettii, että mitä tarkoittaa kevytyrittäjä? Kevytyrittäjä laskuttaa omasta työstään ilman yrityksen perustamista tai y-tunnusta. Kevytyrittäjyys laskutuspalvelu mahdollistaa tämän, hoitaen mm. kirjanpidon, laskutusjärjestelmän sekä pakollisten vakuutusten maksamisen. 

Kevytyrittäjyys lainsäädäntö on häilyvä. Lain mukaan kyseistä termiä ei ole, koska kevytyrittäjä ei ole oikea yrittäjä. Eikä myöskään palkansaaja. Niin sanottu "kevytyrittäjyys laki" kuitenkin määrittelee, että laskutukset ovat YEL-vakuutuksen alaista toimintaa. Verot maksetaan kuitenkin oman veroprosentin mukaan, eli työtulot ovat ansiotulojen alaista tuloa. 

Yleisimmät kevytyrittäjyys alat:

 • Kevytyrittäjyys hieroja tai fysioterapeutti
 • Kevytyrittäjyys kuljetusala tai lähettipalvelut
 • Kevytyrittäjyys siivous ja kunnossapito
 • Muita suosittuja toimialoja mm. kirjoittaminen, valokuvaus ja luovat alat

Kevytyrittäjä YEL on pakollinen yhdistelmä, jos laskutuksia tulee vuodessa 8 261,71 euroa tai enemmän. Vakuutusmaksut voi vähentää verotuksessa. Kerromme siitä lisää myöhemmin.

Kevytyrittäjyys verotus on monelta osin sekava. Kevytyrittäjä saa vähentää verotuksessa mm. vakuutusmaksut, palvelumaksut, työhuoneen sekä sairausvakuutusmaksut. Siitä huolimatta hankinnoista ei saa vähentää arvonlisäveroa. Tämäkin asia kolutaan tarkemmin lävitse hieman tuonnempana. 

Kevytyrittäjä laskuttaa omasta työstään ilman yrityksen perustamista tai y-tunnusta. Jos työtulot ylittävät vuodessa 8 261,71€, on toiminta YEL-vakuutuksen alaista. 

Kevytyrittäjyys vai toiminimi


Kevytyrittäjyys vertailu toiminimeä vastaan on tiukka. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, eli voittajaa emme valitettavasti osaa kertoa - se riippuu sinusta.

Kevytyrittäjyys on lähtökohtaisesti helpompi aloittaa. Sinun tulee vain rekisteröintiä palveluun, ja aloittaa työn tekeminen. Laskutus, kirjanpito ja vakuutusmaksut hoidetaan puolestasi. Et tosin saa omaa yritystä tai Y-tunnusta. 

Toiminimeä ei voi perustaa pelkällä nopealla rekisteröinnillä. Toiminimen rekisteröinti maksaa verkossa 60 euroa, ja paperisena 115 euroa. Toiminimi laitetaan pystyyn perustamisilmoituksella, jonka voi tehdä YTJ -palvelun kautta. Kun olet perustanut oman yrityksen, olet virallisesti oikea yrittäjä - täten et ole oikeutettu esimerkiksi ansiosidonnaiseen. 

Toiminimen kautta voit kuitenkin vähentää arvonlisäverot, kevytyrittäjänä et. Olet myös oikeasti yrittäjä, mikä on hyvä asia esimerkiksi asuntolainaa hakiessa. Tai vakuudetonta kulutusluottoa, koska kevytyrittäjyys jakaa paljon enemmän mielipiteitä. 

Jos aiot toimia yrittäjä osa-aikaisesti tai haluat kokeilla siipiäsi, valitse kevytyrittäjyys sen helppouden ansiosta. Mikäli tiedät saavasi asiakkaita sekä liikevaihtoa, kannattaa toiminimi laittaa saman tien pystyyn. Tätä mieltä me olemme.

Kevytyrittäjä verotus


Kevytyrittäjyys verotus on lähes kaikille tuttua kauraa. Se kun ei eroa palkkatöiden verotuksesta juuri lainkaan. Jos laskutat työstä kevytyrittäjänä, on miellettään tulot ansiotuloiksi - mitä enemmän tienaat, sitä enemmän maksat verota. Niin Suomen progressiivinen verotus toimii. Luonnollisesti paikkakunta sekä seurakuntaan kuuluminen vaikuttaa henkilökohtaiseen veroprosenttiin. 

Kevytyrittäjänä tulee muutamia ylimääräisiä maksuja. Samaan aikaan henkilökohtaisessa verotuksessa nuo kuluerät voi vähentää. Se pienentää veroprosenttia.

Kevytyrittäjä verovähennys onnistuu muun muassa:

 • YEL-maksut: Mikäli laskutat vuodessa vähintään 8 261,71 €, on YEL-vakuutus pakollinen. Jos sitä ei ota, se tullaan laskutuspalvelun kautta määräämään. Alle 53-vuotiailla maksun suuruus on 24,10 %. Aloittavalla yrittäjällä YEL-maksu on 22%. Vakuutusmaksun saa vähentää kokonaan henkilökohtaisessa verotuksessa.
 • Laskutuspalvelun kulut: Kevytyrittäjä palvelut veloittavat 2-5% palvelumaksun. Summan voi kokonaan vähentää omassa verotuksessa.
 • Sairausvakuutusmaksu: YEL-velvolliset kevytyrittäjät maksavat 1,34 % sairausvakuutusmaksun. Sen voi vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa. Maksu peritään automaattisesti laskutuspalvelun kautta, eli sitä ei tarvitse erikseen "tilittää". 
 • Tietyt hankinnat: Jos olet esimerkiksi kirjoittaja, voit vähentää verotuksessa uuden tietokoneen hankintahinnan. Hieroja voivat vähentää hierontapöydän ja niin edelleen. Arvonlisäveroa niistä ei kuinkaan saa vähennettyä. Kerromme siitä lisää hieman tuonnempana. 
 • Matkakulut: Oman kodin ja yrityksen väliset kulut voi vähentää verotuksessa. Jos teet töitä kevytyrittäjä toimistolta käsin, olet oikeutettu kilometrikorvauksiin. Omalla autolla se on 0,25€ / kilometri. Omavastuu on 750 euroa. Maksimikorvaus on 7500 euroa vuonna 2022. 
 • Työhuonevähennys: Jos teet kevytyrittäjänä töitä kotoa käsin yli 50% ajasta, olet oikeutettu 900 euron työhuonevähennykseen. 

Riippuen työtulosi suuruudesta, voi vähennyksiä tulla helposti 3000 - 5000 euroa vuodessa. Tämä laskee henkilökohtaista veroprosenttia merkittävästi. Muista ilmoittaa kaikki vähennyksen, niin et maksa liikaa veroja. 

Kevytyrittäjyys ja työttömyysturva


Kevytyrittäjyys ansiosidonnainen on mahdollista. Meidän tiimissä on henkilö, jolla on tästä omia kokemuksia. YTK voi maksaa ansiosidonnaista, vaikka laskuttaisit aktiivisesti työnteosta. Toki tässä kohtaa tulee huomioida, onko toiminta täysipäiväistä vai ei. Jos olet työtön työnhakija, et saa tehdä kokopäiväisesti töitä tai kevytyrittäjyyttä. Osa-aikaisesti se on sallittua. 

Kevytyrittäjyys YTK -palvelussa taitaa olla nykyään yleinen näky. Meidän kokemusten mukaan kaikki sujui verrattain helposti. Joka kuukausi tuli lähettää palkkakuitti, josta näkyi laskun brutto- ja nettosumma sekä palvelumaksun suuruus. Tulorekisteristä ei näe esimerkiksi palvelumaksun suuruutta.

Kevytyrittäjyys vertailu kannattaa senkin suhteen tehdä, että voi tallentaa palkkakuitit sekä laskut nopeasti itse. Ne tulee kuitenkin lähettää, ainakin YTK:lle

Ansiosidonnaista voi saada (YTK), jos kevytyrittäjyys mielletään osa-aikaiseksi työnteoksi. 

Kevytyrittäjä ALV


Kevytyrittäjyys ja ALV herättävät paljon keskustelua. Kevytyrittäjä ei voi vähentää arvonlisäveroa hankinnoista. 

Yrittäjyyden suurimpia etuja on, että hankinnoista voi vähentää arvonlisäverot. Kevytyrittäjänä tätä etua ei kuitenkaan voi sada. Kevytyrittäjyys mielletään virallisesti palkkatöiksi, vaikka mitään työsuhdetta ei olisi suuntaan tai toiseen. Kevytyrittäjyys vertailu kannattaa siitäkin huolimatta, koska palveluiden välillä on eroja mm. hinnaston sekä laadun suhteen. 

Laskutuksessa tulee kuitenkin huomioida ALV. Jos laskutat esimerkiksi kuljetuspalveluita, tulee työn osuuden päälle lisätä 24% arvonlisävero. Kevytyrittäjyys ilman ALV on kuitenkin mahdollista, jos toiminta on arvonlisäveron ulkopuolella - tai ALV on 0%. Näitä on esimerkiksi koulutetun hierojan hyvinvointipalvelut sekä tekijänoikeudellinen kirjoittaminen.

Kevytyrittäjyys edut


Kevytyrittäjyys hyödyt painottuvat helppouteen. Yrittäjyyttä on helppoa kokeilla esimerkiksi palkkatöiden ohella, tai työttömänä. Yritystä ei tarvitse perustaa. Mikäli toiminta ei lähde nousuun, voi kevytyrittäjyyden lopettaa nopeasti. Kevytyrittäjyys vertailu kannattaa tämän artikkelin lopusta lukea, siellä vertailemme eri palveluita keskenään.

Kevytyrittäjänä sinulla ei ole myöskään yrittäjän riskejä. Olet edelleen oikeutettu päivärahaan, jos jäät työttömäksi. Lisäksi kirjanpito hoidetaan laskutuspalvelun kautta. Laskut, verojen laskeminen ja muut lakisääteiset asiat hoidetaan myös kevytyrittäjän puolesta. Sinun tulee vain tehdä työt, ja laittaa lasku eteenpäin nappia painamalla. 

Kevytyrittäjyys hyödyt pähkinänkuoressa: 

 • Kevytyrittäjyys on helppoa ja riskitöntä kokeilla
 • Sinulla voi olla oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan
 • Kirjanpito, verotus ja laskutus hoidetaan kevytyrittäjän puolesta
 • Kevytyrittäjyys on tarvittaessa helppo lopettaa

Kevytyrittäjyys huonot puolet


Kevytyrittäjyys ongelmat painottuvat meidän mielestämme pitkiin maksuaikoihin. Kun lähetät laskun asiakkaalle, on maksuaikaa yleensä 14 vuorokautta. Kun asiakas maksaa laskun, menee rahansiirrossa kevytyrittäjä palveluun päivä tai pari. Palkkaa ei kuitenkaan makseta heti, vaan siinä voi kestää taas ylimääräiset pari päivää. Usein maksu voi nopeuttaa lisähinnasta. 

Kevytyrittäjyys riskit ovat kuitenkin pienet. Palvelut perivät 3-7% palvelumaksun, mutta sen voi vähentää verotuksessa. Kevytyrittäjyys hankinnat ovat suurempi ongelma - arvonlisäveroja ei voi vähentää. Se on suurin heikkous toiminimellä yrittämistä vastaan. 

Kevytyrittäjyys miinukset pähkinänkuoressa: 

 • Et voi vähentää arvonlisäveroja
 • Kevytyrittäjän tulee maksaa 3-7% kulu palvelun käytöstä
 • Maksut ovat hitaat, jos verrataan toiminimellä laskuttamiseen
 • Kevytyrittäjät ovat heikkoja lainanhakijoita pankin silmissä

Kevytyrittäjyys vertailu: Ukko.fi, Free, OP sekä Eezy


Kevytyrittäjyys vertailu -osiossa otamme neljä (4) suurinta toimijaa käsittelyyn. Kevytyrittäjyys palvelut ovat lähellä toisiaan, mutta palveluissa on aina pieniä eroavaisuuksia. Edullisin kevytyrittäjyys palvelu ei aina ole paras - eikä tosin kalleinkaan. 

Kevytyrittäjä hinnoittelu vaihtelee 3-7% välissä. Kalliimpi Kevytyrittäjä palvelu voi tosin tarjota muita etuuksia, kuten vapaaehtoisia vakuutuksia. Palvelumaksu sekä vakuutukset ovat vähennyskelpoisia omassa verotuksessa. Tsekkaa kevytyrittäjä palvelut vertailu alta, niin saat käsityksen itselle sopivasta palvelusta. 

Kevytyrittäjyys vertailu suoritetaan seuraavien palveluiden välillä:  

 • Ukko.fi
 • Free 
 • OP kevytyrittäjyys
 • Eezy

Kevytyrittäjyys Ukko.fi

Ukko.fi on perustettu vuonna 2012, eli se on Suomen ensimmäisiä kevytyrittäjyys palveluita. Se on ollut kotimaan suosituin laskutuspalvelu vuosikausia. Kevytyrittäjyys Ukko -palvelun kautta vetää puoleensa jopa 140 000 kevytyrittäjää. Kevytyrittäjyys vertailu päätyy usein tähän palveluun, ihan sen kokemuksen sekä hyvien kokemusten perusteella. 

Palvelun kautta voi nykyään toimia kevytyrittäjänä tai toiminimiyrittäjänä. Mitään kiinteitä kuluja ei ole, eikä rekisteröityminen tai laskun lähettäminen maksa mitään. Palvelumaksu on 5%, joka ei ole kuitenkaan kaikkein edullisin kevytyrittäjyyspalvelu. Halutessaan voit myös hankkia Ukko-turvan, joka antaa lisää turvaa aloittelevalle yrittäjälle.

Ukko.fi kevytyrittäjyys kokemuksia 2022 on Suomessa vaikka millä mitalla. Ne ovat lähes aina positiivisia, joten tästä palvelusta on varmasti hyvä lähteä liikkeelle. 

Ukko.fi on perustettu vuonna 2012, ja sen kautta toimii yli 140 000 kevytyrittäjää Suomessa. 

Kevytyrittäjyys Free

Free kevytyrittäjä -palvelu on nouseva trendi. Palvelulla on Suomessa 19 400 käyttäjää, ja suunta on jatkuvassa nosteessa. Free:n kautta on lähetetty 180 000 laskua, 117 miljoonan euron edestä - joten mistään eilisen teeren pojasta ei voida puhua. Vuonna 2021 uutisoitiin, että Barona on sijoittanut merkittävästi Free Laskutus Oy:n palveluun.

Free kevytyrittäjyys kokemuksia 2022 meidän tiimiltä löytyy. Jenna on nimittäin laskuttanut tämän palvelun kautta yli vuoden verran. Meidän kokemusten mukaan Free:llä on loistava asiakaspalvelu, laskujen teko on helppoa ja palvelumaksu on vain 4%. Oletettavasti toiminta tulee kasvamaan entisestään, kun Baronan kaltainen jätti on nykyään enemmistöosakas. 

Ainoa heikkous on hitaanpuoleiset palkanmaksut. Tämä on todennäköisesti luvassa kaikissa palveluissa, koska rahat eivät liiku ostajalta suoraan kevytyrittäjän pankkitilille. Rahan saamisessa voi mennä helposti 3-7 päivää "ylimääräistä" aikaa. 

Free omaa 19 400 kevytyrittäjää, ja määrä on jatkuvasti nousemaan päin. Laskutuksia on tehty yli 115 miljoonan euron edestä. 

Kevytyrittäjyys OP

OP kevytyrittäjyys -palvelussa on 20 000 käyttäjää. Etenkin Osuuspankin asiakkaat suosivat tätä vaihtoehtoa - vaikka se on tarjolla kaikkien pankkien asiakkaille. Palvelumaksu on 5%, mutta yli 30 000 euron menevästä liikevaihdosta ei veloiteta senttiäkään kuluja. OP:n kautta voi hankkia pakollisen YEL-vakuutuksen ilman lisätöitä.

OP Kevytyrittäjyys kokemuksia 2022  on tarjolla kohtuullisesti. Muistamme parin vuoden takaa, kun tubettaja Sita Salminen mainosti käyttävänsä tätä palvelua. Meidän silmissä Salminen on Suomen arvostetuimpia tubettajia - eikä hän varmasti kehuisi OP kevytyrittäjyyttä ilman syytä. Jos olet OP:n asiakas, on tässä varmasti kätevin palvelu juuri sinulle. 

OP kevytyrittäjyys -palvelussa on 20 000 käyttäjää. Yli 30 000 euron liikevaihdosta ei veloiteta mitään kustannuksia. Muuten palvelumaksu on 5%. 

Kevytyrittäjyys Eezy

Eezy on henkilöstönvuokrausyritys, mutta kevytyrittäjyys kuuluu myös palveluihin. Kevytyrittäjyys Easy -palvelun kautta tapahtuu tuhansilta suomalaisilta. Palvelua käyttää mm. Rapsu (striimaaja) sekä entinen pikajuoksija Markus Pöyhönen. Palvelumaksu on alussa 7%, kun laskuja on lähetetty alle 50 000 euron edestä. Palvelumaksu laskee progressiivisesti aina 5%-yksikköön asti. 

Eezy kevytyrittäjyys kokemuksia 2022 on suhteellisen vähän. Palvelun etuus on lisäpalvelut, joita on mm. lakipalvelut, vakuutukset sekä kulukorvaukset. Eezy on valtavan iso yritys, joten kevytyrittäjänä olet turvallisissa käsissä - vaikka tällä segmentillä alan suurin toimija Eezy ei vielä ainakaan ole. 

Eezy on valtava henkilöstön vuokraukseen perustuva yritys, mutta kevytyrittäjyys on myös mahdollista. Palvelua käyttää mm. entinen pikajuoksija Markus Pöyhönen. 

Kevytyrittäjyys kokemuksia 2022


Kevytyrittäjyys on nouseva trendi Suomessa. Etenkin vuosina 2020-22 maailmalla pyörinyt pandemia on ajanut monet suomalaiset talousahdinkoon. Kevytyrittäjyys on pienen kynnyksen tapa työllistää itsensä. Jos olet jonkun alan ammattilainen, miksi tätä vaihtoehtoa ei kokeilisi? Kevytyrittäjyys vertailu -osiossa on eriteltynä neljä (4) suurinta palvelua Suomessa.

Kevytyrittäjänä et perusta omaa yritystä, sillä y-tunnusta ei tarvita. Laskutat työstäsi jonkun palvelun kautta, joka hoitaa mm. kirjanpidon puolestasi. Henkilökohtaisessa verotuksessa voi vähentää palvelumaksut, YEL-vakuutuksen, työhuonevähennyksen sekä paljon muuta. Harmillisesti et voi vähentää ostamiesi tuotteiden tai palveluiden arvonlisäveroa (ALV).

Kenelle kevytyrittäjyys on hyvä valinta? Jos haluat kokeilla työllistää itsesi, on laskutuspalvelun käyttäminen suorastaan järkevää. Sen jälkeen voi perustaa toiminimen, jos toiminta lähtee käyntiin odotetulla tavalla. Myöhemmässä vaiheessa jopa Osakeyhtiön (Oy) perustaminen voi tulla ajankohtaiseksi.

Usein Kysytyt Kysymykset


>Mitä on kevytyrittäjä?

Kevytyrittäjä on henkilö, joka laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta. Virallisen määritelmän mukaan kyseessä ei ole yrittäjä, koska y-tunnusta ei vaadita. Kevytyrittäjyys vertailu -osiossa on esiteltynä muutama suosittu palvelu Suomesta. 

>Miten kevytyrittäjyyden aloittaminen tapahtuu?

Aloittaminen onnistuu muutamassa minuutissa. Sinun tulee vain rekisteröityä johonkin palveluun, se on itsessään ilmaista. Kun alat laskuttamaan työstäsi, muista lähettää ajantasainen verokortti kyseiseen palveluun. Jos työtulot ylittävät 8 261,71 € vuodessa, on sinulla velvollisuus hankkia YEL-vakuutus. Sen voi vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa. 

>Kannattaako kevytyrittäjyys vertailu tehdä?

Kevytyrittäjyys vertailu kannattaa tehdä. Palveluiden välillä on eroja, esimerkiksi hinnaston sekä asiakaspalvelun laadun suhteen. Toki suurimmat palvelut ovat todella tasavertaisia. 

>Mikä on edullisin kevytyrittäjyys palvelu?

Suurimmista palveluista Free on tällä hetkellä edullisin, vain 4% palvelumaksulla. Toki tulee muistaa, että palvelumaksun voi vähentää kokonaan omassa verotuksessa. 

""Olen Jenna, ja toimin Vakuudetonta.fi -sivuston päätoimisena sisällöntuottajana. Toivottavasti tästä kevytyrittäjyys vertailu 2022 -artikkelista oli hyötyä sinulle. Tsemppiä kokeilemaan yrittäjyyttä kevyissä merkeissä!"


Jenna Turunen

Content Writer

jenna@vakuudetonta.fi